ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА

За да разбереме како ja користат посетителите нашaтa веб-страницa и за да им овозможиме подобро искуство, може да собираме некои ваши податоци со специјалната алатка наречена колачиња (Cookies).

Што се колачиња?

Колачињата претставуваат мали датотеки со податоци, кои се поставени на вашиот компјутер или мобилен телефон кога посетувате одредена веб-страница. Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај ШК АЛКАЛОИД) се нарекуваат „колачиња на првата страна“.

Користиме колачиња на прва страна од неколку причини. Некои колачиња се потребни од технички причини, заради овозможување на функционалноста на веб-страницата и на услугите што ги нудиме, и нив ги сметаме за суштински или неопходни колачиња.

Видовите колачиња на првата страна, кои се поставени преку нашата веб-страница, и целите за кои се поставени се детално опишани во табелата подолу.

1.Колачиња потребни заради технички цели

КОЛАЧИЊАОПИС
UniqueIDАнонимна идентификација на времетраењето на посетата, за статистичка анализа, со цел оптимизирање на веб-страницата. Не се прибираат лични податоци.
WHGCOOKIECONSENTЈа памети одлуката за користење опциски колачиња. Ја чува вашата одлука да прифатите или да одбиете користење опциски колачиња. Не се прибираат лични податоци. Рок на траење: 12 месеци.

 

2. Аналитички колачиња, кои се користат за анализа на веб-страниците и за маркетинг цели. Овие колачиња на нашата веб-страница се користат на следниот начин:

Колачиња за анализа и прилагодување: овие колачиња собираат информации што се користат во збирна форма со цел да ни помогнат подобро да разбереме како се користат нашите веб-страници и колку се ефективни нашите маркетинг кампањи, или да ни помогнат да ги приспособиме нашите веб-страници и апликации за корисникот со цел да го подобриме корисничкото искуство.

 

Список на користени аналитички колачиња:Рок на траење

Google Analytics

Google Analytics собира информации што ни овозможуваат подобро да ја разбереме вашата интеракција со нашата веб-страница и притоа го подобрува корисничкото искуство за подобро да ги задоволи вашите потреби.

Google Analytics користи колачиња, текстуални датотеки, кои се складирани во вашиот компјутер и ви овозможуваат да ја анализирате вашата употреба на оваа веб-страница. Информациите генерирани од колачињата за вашата употреба на веб-страницата се испраќаат до серверот на Google во САД и таму се складираат. За оваа веб-страница е овозможена анонимизација на IP. Главното колаче на Google Analytics е „_ga“.

Затоа, Google ја скратува вашата IP адреса во земјите-членки на Европската унија или други земји потписнички на Договорот за Европска економска област. Само во исклучителни случаи целосната IP адреса се испраќа до серверот на Google во САД и таму се скратува.

На наше барање, Google ги користи овие податоци за да ја анализира вашата употреба на веб-страницата, да состави извештаи за активноста на веб-страницата и да обезбеди други услуги поврзани со активноста на веб-страницата и користењето на интернет.

IP адресата пренесена од вашиот пребарувач како дел од Google Analytics не е поврзана со други податоци на Google. Покрај тоа, можете да го спречите преносот на податоците генерирани од колачињата и поврзани со вашата употреба на веб-страницата (вклучувајќи ја вашата IP адреса) до Google и обработката на овие податоци од страна на Google.

Политиката за приватност на Google може да се најде на: http://www.google.com/analytics/learn/privacy.html.

Google разви приклучок за пребарувач кој ви овозможува да го спречите користењето на вашите податоци за JavaScript на Google Analytics (ga.js, analytics.js, dc.js). Можете да го преземете тука: http://tools.google.com/dlpage/gaoptout

За повеќе информации за Google Analytics, видете го следниот линк: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

 

Повеќе информации за Google Analytics се достапни во Условите за користење на Google Analytics, Политиката за приватност на податоците на Google Analytics и Изјавата за приватност на Google.

Може да се откажете од употребата на колачиња или други идентификатори на уреди од страна на Google во поставките за реклами на Google.

Овозможи 12 месеци

 

ПРОМЕНИ ВО УСЛОВИТЕ ЗА УПОТРЕБА

Политиката за колачиња повремено може да се менува, со цел да вклучиме можни промени во колачињата што ги користиме или од други оперативни, правни или регулаторни причини. Поради тоа, ве молиме, редовно прегледувајте ја оваа политика за колачиња, со цел да бидете информирани како ги користиме колачињата и другите технологии за следење.

 

Датум на последна измена ———- Скопје